Pages

Tuesday, October 27, 2015

හානිකරද බිත්තර කෑම ?

ඔබ කෑවත් බිත්තර භුක්ති විදි  නම්, ඔබ ඔබේ සිත හානියක් ගැන කරදර විය හැක. නෑ. ඔබ සෞඛ්ය සම්පන්න නම්, ඔබ වරද-නිදහස් බිත්තර කන්න පුළුවන්. එහෙත් කොපමණ ආකාරය බොහෝ විට?
කුකුල් බිත්තර කහ මදය
ඊගෝර් Dutina / FeaturePics.com
ෙපෝෂ, බිත්තර ඒවා විය දක්වා මුව විටටම කරන්නේ සියලු වේ.
ෙපෝෂ, බිත්තර ලබා දීමට ගොඩක් ඇති. එක විශාල බිත්තර පමණ 70 කැලරි, ඔවුන් රුධිරයේ සීනි මට්ටම ස්ථාවර උපකාර සහ ශරීරයට ව්යුහය සපයන ප්රෝටීන් විශාල ප්රභවය ඉන්නේ. බිත්තර ප්රෝටීන් සියලු අත්යවශ්ය ඇමයිනෝ අම්ල සැපයීම, එසේම ඉහළ ප්රමිතියෙන් වේ.

ටුනා ද වයස අවුරුදු සම්බන්ධ ඇසේ කහ ලපය විනාශ වීම සහ ඇසේ සුද අවදානම අඩු කිරීම, සහ හෘද රෝග, ආඝාතය හා සමහර පිළිකා එරෙහිව ආරක්ෂා විය හැකි ප්රතිඔක්සිකාරක අඩංගු වේ. එක් විශාල බිත්තර ද ශක්තිමත් ඇටකටු සඳහා වැදගත් සෙලේනියම් ක විශිෂ්ට මූලාශ්රය, නිදහස් රැඩිකලුන් විසින් ඇති සෛල හානි සටන් වදින සහ තයිරොයිඩ් ග්රන්ථියේ හා ප්රතිශක්ති ශ්රිතය හා riboflavin, ශක්තිය බවට කාබෝහයිඩ්රේට හැරී උපකාර වන බී විටමින්, සහ විටමින් D සහාය දෙන බව ඔක්සිහාරකයකි ඛනිජ, වන අතර දත්.

වැඩේ නම් හොඳයි. ඒ නිසා බිත්තරයක් දිනකට හරිද?
විද්යාව මුලුමනින් ම පැහැදිලි නැත. බ්රිතාන්ය වෛද්ය සඟරාව 2003 දී ප්රකාශයට පත් කරන ලද අධ්යයනය, 115,000 වැඩිහිටියන් අතර එක බිත්තරයක් දිනපතා හෘද රෝග, ආඝාතය වැඩි වීමේ අවධානමක් නොමැති කමින්, වසර 14 ක් සඳහා අනුගමනය බව සොයාගෙන ඇත.

බිත්තර ද ඔබ පිරවිය හැකි අතර ඔබ අඩුවෙන් අනුභව කළ හැක.
පෝෂණ යුරෝපීය ජර්නලය 2013 දී පළ වූ අධ්යයනයකට දී, 30 සෞඛ්ය සම්පන්න මිනිසුන් අහඹු ලෙස ටෝස්ට් තුනක් උදෑසන ආහාර-බිත්තර අනුභව පැවරුමක් ලැබුණා, කිරි සහ ටෝස්ට් හෝ croissant හා දෙහි යුෂ මත වෙන් වෙන් අවස්ථා තුනක සමග ෙකොන්ෆ්ෙල්ක්, එක් එක් වෙන් සතියක්. විෂයන් වැඩි පූර්ණ සහ අඩු බඩගිනි දැනුණු අතර අනෙක් උදෑසන ආහාර වඩා බිත්තර උදේ ආහාරය පසු කෑමට අඩු ආශාව විය. ඔවුන් ද අනෙක් උදෑසන ආහාර විරුද්ධ ලෙස බිත්තරය ආහාරය ගැනීමෙන් පසු දිවා සහ රාත්රි දී අඩු කෑහ.
(එක් එක් සමාන කැලරි විය) යනු omelet, එය skinless අර්තාපල් හෝ කුකුළු මස් සැන්ඩ්විච් - - ආහාර විද්යා පෝෂණ ඉන්ටර්නැෂනල් ජර්නල් 2011 දී ප්රකාශයට පත් තවත් අධ්යයනයකින් වැඩිහිටියන් තුනක් දිවා ආහාර අනුභව සම්මත උදේ ආහාරය පහත සඳහන්. පර්යේෂකයන් බිත්තර දිවා ආහාරය සැලකිය යුතු තරම් තෘප්තිමත් අර්තාපල් දිවා ආහාරය වඩා තිබිණි. ඔවුන් දිවා ආහාරය සඳහා බිත්තර, කාබෝහයිඩ්රේට ආහාර වේලක් වඩා satiety වැඩි වැඩි විය හැකි අතර පවා-ආහාර කැලරි ප්රමාණය අඩු කිරීමට උදව් විය හැකි බවයි.
අතිරික්ත බර සහ හෘද රෝග අතර සම්බන්ධතාව හොඳින් ස්ථාපිත කර ඇති බැවින්, ආහාර රුචිය පාලනය කිරීම සඳහා බිත්තර දක්වා ඔබ නිතර දකින Thumbs.

එහෙත්, අවවාද ඇත. බිත්තර සංතෘප්ත මේදය ප්රභවයක් වන අතර එතරම් සංතෘප්ත මේදය හෘද රෝග සඳහා අවදානම් සාධක, මුළු කොලෙස්ටරෝල් සහ LDL (නරක) කොලෙස්ටරෝල් මට්ටම ඉහළ නැංවීමට බව පෙන්වා දී ඇත.

එක විශාල බිත්තර සංතෘප්ත මේදය ගැන 1.6 ග්රෑම් අඩංගු අතර, බිත්තර වැඩි අඩකට වඩා මේදය - 2.7 grams- ඒකාබද්ධ හදවත සෞඛ්ය සම්පන්න monounsaturated සහ (ඔමෙගා 3 හි ඇතුළුව) බහු අසංතෘප්ත මේද අම්ල පැමිණෙන්නේ.

මාර්ගෝපදේශ දිනපතා 300 මිලිග්රෑම් ආහාර කොලෙස්ටරෝල් සීමාවක් යෝජනා කරමු. හෘද රෝග, දියවැඩියාව 2 හෝ LDL කොලෙස්ටෙරෝල් (නරක) කොලෙස්ටරෝල් මට්ටම සමඟ අය සඳහා, ඇමරිකානු හෘද සංගමය හා ජාතික කොලෙස්ටරෝල් අධ්යාපනික වැඩසටහන (NCEP) දිනපතා 200 මිලිග්රෑම් කිරීමට සීමා කොලෙස්ටරෝල් ප්රමාණය යෝජනා කරමු. එක විශාල බිත්තර ද කොලෙස්ටරෝල් ගැන 180 මිලිග්රෑම් අඩංගු වුවද, විවිධ අධ්යයන ආහාර කොලෙස්ටරෝල් ප්රමාණය හා හදවත් රෝග සහ ආඝාත අතර සම්බන්ධය ප්රශ්න කර තිබේ.

හදිය ආබාධ 2012 දී පළ වූ අධ්යයනයකට දී, ධමනි තුළ carotid සමරු ඵලකය තරකිරීම මනිනු කරන ලද අතර (බිත්තර කහ මදය පහසුකම් සැලසීම සහ ජලය දුම්වැටි ඇතුළුව) ස්වයං-වාර්තා පුරුදු 1.231 වයස්ගත වැඩිහිටියන් දී ඇගයීමට ලදී. පර්යේෂකයන් සමරු ඵලකය ගොඩනැඟීම ගැන වයස අවුරුදු 40 පසු සහභාගිවන්නන්ට ක්රමයෙන් සිදු වන අතර බව සොයා, වඩාත්ම ටුනා කා අය - තුනක් ෙහෝ ඊට වැඩි සතිපතා - සමරු ඵලකය සිගරට් දුම් දක්නට බව ලෙස (එතරම් නරක නෑ කියලා) සමාන ගොඩ විය.
මාධ්ය නැතිව වුවද, විශේෂඥයන් කිහිපදෙනකු සඳහන් සොයා ගැනීම් සහ අධ්යයනය ගුණාත්මකභාවය ප්රශ්න කළේය.
එහෙත් වෛද්ය නව එංගලන්තය සඟරාවක පළ වූ මෑතක අධ්යයනය දෙකක් දැඩි තම්බා බිත්තර ආහාරයට දිනපතා, හෘදයාබාධ පිළිබඳ වැඩි අවදානමක් සම්බන්ධ රසායනික trimethylamine N-ඔක්සයිඩ් (TMAO) ගොඩනැගීමට වැඩි බව සොයාගෙන ඇත. ටුනා lecithin, TMAO ගොඩනැගීමට දායක වන බව අත්යවශ්ය මේද අඩංගු වේ.

ඒ නිසා එය දිනකට හෝ සතියකට හත් අනුව දක්වා එක බිත්තරයක් ඇමරිකානු හෘද සංගමය නිර්දේශ ඇලුම් කිරීමට දූරදර්ශී ය.

අප සෑම සතියකම පරිභෝජනය කොපමණ බිත්තර හෝ බිත්තර නිෂ්පාදනය ගැන දැන ගැනීම දුෂ්කර විය හැකිය. වලි කෑ බිත්තර, ඔම්ලට් සහ frittatas ගන්නා විට එක් සම්පූර්ණ බිත්තර කිරීමට ඔබ සීමා (හා කිහිපයක් වැඩිපුර බිත්තර සුදු ජාතිකයින් හා නැවුම් එළවළු එක් කරන්න) කිරීමට උත්සාහ කරන්න. එය සතියේ කිහිපයක් අමතර බිත්තර සුදු ජාතිකයින් කිරීමට හොඳින්.

පුළුස්සන ලද භාණ්ඩ, ප්රංශ ටෝස්ට්, සීසර්, සහ තවත් සලාද වැස්ම, අඩංඟු කෑමක්, හා මස් රොටියක් ඇතුළු සාමාන්යයෙන් බිත්තර සමඟ කළ අනෙකුත් ආහාර, දැනුවත් වන්න. ඔබ වෙනුවෙන් අවදානමක් නම් හෝ ඉහළ කොලෙස්ටරෝල්, හෘද රෝග හෝ 2 වන වර්ගයේ දියවැඩියා ඇති නම්, එය ටුනා හා සංතෘප්ත මේදය හා කොලෙස්ටරෝල් මට්ටම ඉහළ වෙනත් සත්ව ආහාර මත තව තවත් කප්පාදු කිරීම නැණවත් වේ.

0 comments:

Post a Comment