Pages

Thursday, October 15, 2015

රෝග නසන ඔලිව් තෙල්...............


අප බොහෝ Edie Falco සිට Ferraris කිරීමට ඔලිව් තෙල්, ඉතාලි සියලු දේ ආදරය - විශේෂයෙන්ම ඔලිව් තෙල්. හා ඔලීව තෙල් කර්මාන්තය හා මාධ්ය ඔලිව් තෙල් පෝෂණ මුදුන් වන අතර, ඔලිව් තෙල් "හොඳ" මේද බවත් අවධාරනය ලිපි වලින් අප පෙලඹවීම.
ඔලිව් තෙල් පෝෂණ මිථ්යාවන්
ඔලිව් තෙල් පෝෂණය පිළිබඳ මෙම ලිපිය ඔලිව් තෙල් සමීප පෙනුම ගනී ආරලු සත්යය වෙන්.
ප්රශ්නය, නමුත්, බොහෝ මාධ්යවේදීන් සම්පූර්ණයෙන්ම ඔවුන් මත වාර්තා කරන්නේ විද්යාත්මක අධ්යයන සිංයලයට පරිවර්තනය වන්නේ නැත. මාධ්ය නිවේදන ප්රශ්න නැත. කරුණු විකෘති ලබා ගන්න. සුදුසුකම් අතුරුදහන්. ශීර්ෂපාඨ සිවරාම්ගේ හැරී. ඒ නිසා සත්යය නොවේ.

දේ නෙවෙයි - මෙම ලිපිය, අපි ඔබ වඩා හොඳ මෙම ඊනියා "සෞඛ්ය සම්පන්න" මේද ගැන ඇත්ත තේරුම් ගැනීමට ඔලිව් තෙල් පෝෂණය පිළිබඳ ආරලු ප්රතිචාර කරන්නම්.

අතිශයෝක්තියෙන්: ඔලිව් තෙල් හෘදයාබාධ ඔබ ආරක්ෂා වනු ඇත.

සත්යය: ඔලිව් තෙල් හදවත සෞඛ්ය සම්පන්න නොවේ.

ඔව්, ඔලිව් තෙල් වැනි monounsaturated මේද පොහොසත් ආහාර සංතෘප්ත හා ට්රාන්ස් මේද පිරී ආහාර වඩා හොඳ විය හැකිය, නමුත් යමක් "වඩා හොඳ" නිසාම එය ඔබ වෙනුවෙන් හොඳ ඉන් අදහස් කරන්නේ නැහැ.

"වඩා උතුම්" සිගරට් (අඩු නිකොටින් හා benzo වැනි විෂ රසායනික ද්රව්ය (අ) pyrenes සහිත) තවමත් පෙනහළු පිළිකා ප්රවර්ධනය කිරීම. ඔලිව් තෙල් වැනි "වඩා උතුම්" monounsaturated මේද තවමත් රෝගී ධමනි විය හැක. විද්යාඥයන් වසර පහක් සඳහා වඳුරන් කිරීමට monounsaturated මේදය පොහොසත් ආහාර වලින් පෝෂණය කරන විට, වඳුරන් ඔවුන්ගේ කිරීටක ධමනි තුළ පුළුල් atherosclerotic සමරු තිළිණ වර්ධනය විය. (1)

වඳුරු අධ්යයනය සහ ඔලිව් තෙල් පෝෂණ තොරතුරු
වඳුරු දෝශයන්

වඳුරන් මෙන් මිනිසුන් බොහෝ විට කරන්න. දීර්ඝ කාලයක් පුරා විද්යාඥයින් මේදය හා කොලෙස්ටරෝල් මට්ටම ඉහළ ආහාර වේලට ආහාරයට වඳුරන් මිනිසුන් කරන මෙන් ධමනි සිහින් වීම සංවර්ධනය බව ප්රසිද්ධ කර ඇත. තව ද, වඳුරන් ලේ ලිපිඩ (ලේ කොලෙස්ටරෝල් මට්ටම) පර්යේෂකයන් ජනතාවට නිරීක්ෂණය කර ඇති බව බොහෝ එකම විදිහට මේද වර්ග ප්රතිචාර.

ඔබ monounsaturated කියන "හොඳ" මේද ඔලිව් තෙල් හා අනෙකුත් මූලාශ්ර රසිකයෙක් වෙලා නම් (1) රුධිර නාලවල මේදය හා ලිපිඩ මත මේදය විවිධ වර්ගයේ බලපෑම සංසන්දනය මෙම වඳුරු අධ්යයනය සමහර භයානක බව සඳහන් කළේය.

ඔබ මෙම අධ්යයනයේ දී ද monounsaturated මේද පොහොසත් ආහාර ගැනීමත් පමණක් වඳුරන් ලේ ලිපිඩ දෙස බලා සිටියා නම් දැන්, ඔබ ඔවුන් වැඩි සංතෘප්ත මේදය කා ඇති අයට වඩා පිරිසිදුයි ධමනි සමග අවසන් වනු ඇත සිතා ඇති කියලා. වඳුරන් හා සසඳන සංතෘප්ත මේදය අධික ආහාර පෝෂණය වූ වඳුරන් ද monounsaturated මේද පොහොසත් ආහාර අඩු LDL නරක කොලෙස්ටරෝල් මට්ටම සහ (මිනිසුන් සමඟ අධ්යයන සිදු කළේ ඒ හා සමාන) උසස් HDL හොඳ කොලෙස්ටරෝල් මට්ටම තිබුණේ දුන්නා. වඳුරන් සාපේක්ෂව බහු අසංතෘප්ත මේද අධික ආහාර පෝෂණය හා, වඳුරන්, ඉහල මොනෝ ආහාර මෙන් දෙගුනයකට ආසන්න ලෙස (හුදෙක් මිනිසුන් මෙන්, නැවත) ඉහළ බව HDLs විය දුන්නා.

එහෙත්, එය (එක්සත් ජනපදය තුල අපගේ සාමාන්ය මිනිස් ආහාර වැනි) තුන ආහාර වේලට ආහාර කොලෙස්ටරෝල් ඉහළ වූ අතර, වග බලා ගන්න තරම්, වඳුරන් සියලු කණ්ඩායම් තුනක් උස් වූ බව LDL මට්ටම බව සටහන් කිරීම වැදගත් ය. එය පශ්චාත් මරණ පරීක්ෂණයක් මත පර්යේෂකයන් වඳුරන් සියලු කණ්ඩායම් තුනක් තුළ atherosclerotic සමරු තිළිණ සොයා පුදුමයට කරුණක් නොවේ.

කුමක්ද පුදුමයක් අනෙක් දෙක වඩා සැලකිය යුතු ලෙස අඩු රුධිර නාලවල තිබුණු එක් කණ්ඩායමක් HDL හොඳ කොලෙස්ටරෝල් බොහෝ දුරට පහලම මට්ටම් සමග කණ්ඩායමක් විය යුතු බව. (එය බහු අසංතෘප්ත මේද පොහොසත් පිරිසක් විය. බොහෝ විට මෙතැනදීද ඔමෙගා 3 මේද අම්ල මෙම කණ්ඩායමේ ඉහළ මට්ටම් ආරක්ෂක විය.)

Mono එදිරිව සංතෘප්ත මේද | ඒ හා සමානව වලට හානි

ඊටත් වඩා පුදුම වන්නේ monounsaturated මේද පොහොසත් ආහාර සහ සන්තෘප්ත මේද පොහොසත් ආහාර එක හා සමානව හානිකර බව ය. "එම සංතෘප්ත මේදය පෝෂණය ලෙස වඳුරන් කිරීටක ධමනියක රුධිර නාලවල මේදය monounsaturated මේදය සංවර්ධනය සමාන ප්රමාණයක් පෝෂණය," වෛද්ය බෝමන් අළු පාසලේ ආචාර්ය ලෝරන්ස් Rudel හා සගයන් වින්ස්ටන්-සාෙලම්, උතුරු කැරොලිනාවේ අවදි වන විශ්ව විද්යාලයේ ලිවීය.

"මෙහි කාරණය, අපි ලේ ලිපිඩ ඔබ්බට බැලීමට තියෙනවා. අපි අපේ ධමනි සිදු හරියටම පරීක්ෂා කිරීමට තියෙනවා, "ආචාර්ය ජේ Kenney, මයාමි ෆ්ලොරිඩා දී Pritikin යෝජකයකු මධ්යස්ථානයේ දී පෝෂණ පර්යේෂණ විශේෂඥ තරයේ ප්රකාශ කරයි.

වඳුරන් මේ ඉතා වැදගත් දීර්ඝ කාලීන අධ්යයනය පෙන්නුම් කරන පරිදි, "වඩා හොඳ" ලේ ලිපිඩ වඩාත් හොඳ ධමනි කිරීමට හේතු නැහැ. මෙම මොනෝ මේද පොහොසත් ආහාර මත වඳුරන් පෙනී මේද පොහොසත් ආහාර මත වඳුරන් වඩා අඩු LDLs හා උසස් HDLs තිබුණද, ඔවුන් තම ධමනි හානි සමාන සමග අවසන් විය.

සමාලෝචනය කිරීමේ දී ආචාර්ය Rudel මේද හදවත ආරක්ෂක වේ monounsaturated බව ප්රකාශ සහාය විද්යාව විශාල වශයෙන් ජනගහනය අධ්යයන නොව පාලනය නඩු මත පදනම්ව, දුර්වල බව අනතුරු ඇඟවීය. එපමණක් නොව, මෙම කියාපෑම් "සත්ව මාදිලි ධමනි සිහින් වීම මත පෙන්නුම් අහිතකර බලපෑම් විසින් ප්රශ්න කර ඇත." (2)

Nutrtion සත්යය: ඔලිව් තෙල් බටර් වඩා හොඳ වේ
ඔලිව් තෙල්, බටර් වඩා හොඳ ද? ඔව්, ඔලිව් තෙල් වැනි monounsaturated මේද පොහොසත් ආහාර සංතෘප්ත හා ට්රාන්ස් මේද පිරී ආහාර වඩා හොඳ විය හැකිය, නමුත් යමක් "වඩා හොඳ" නිසාම එය ඔබ වෙනුවෙන් හොඳ ඉන් අදහස් කරන්නේ නැහැ.
මානව අධ්යයනය

කිහිපයක් මානව අධ්යයන ද ඔලිව් තෙල් සිත සෞඛ්ය හිමිකම් සිදුරු poked ඇත. විට මෙම රෝගය නිදහස් පදිංචිකරුවන් සමඟ හෘද රෝග සිටි ක්රීට් ක්රීට් විශ්ව විද්යාලයේ පර්යේෂකයන් පසුගියදා සාපේක්ෂව පදිංචිකරුවන්, ඔවුන් හෘද රෝග සහිත පදිංචිකරුවන් (මූලිකවම ඔලිව් තෙල් සිට) monounsaturated මේද "සැලකිය යුතු ලෙස වැඩි දිනපතා බඳවා" සමඟ ආහාර වේලක් අනුභව බව සොයා මෙන්ම සමස්ත උසස් මේදය බඳවා. (3)

ආන්තික අනුරූපිතා ප්රතිලාභ

හා සෞඛ්ය අධ්යයනය, 90,000 පමණ කාන්තා හෙදියන් පුරුදු හා සෞඛ්ය විශ්ලේෂණය හාවර්ඩ් වෛද්ය පාසලේ සිට ඉදිරියට යන අධ්යයනය, ඔලිව් තෙල් පරිභෝජනය කරන අයට සාමාන්ය ඉහළ-in-saturated- කන අයට වඩා පහල සෞඛ්ය සම්පන්න බව සොයා හෙද දත්ත මේදය ඇමරිකානු ආහාර.

සටහන් ආචාර්ය Kenney, "මධ්යස්ථ ඕනෑම සෞඛ්ය ප්රතිලාභ ඔලිව් තෙල් පරිභෝජනය හා සම්බන්ධ වන බව විශ්වාස කිරීමට හේතුවක් ද ඇත බොහෝ දුරට පිරිසිදු ඔලිව් තෙල් සොයා එවැනි polyphenols සහ ශාක sterols ලෙස ප්රයෝජනවත් ශාක රසායනික ද්රව්ය, නමුත් මෙම බලාගාරය කිරීමට නියමිතය රසායනික ද්රව්ය විශාල වශයෙන් වැඩි ක්රියාවලිවලට 'ආලෝකය' ඔලිව් තෙල් අහිමි කර ඇත. මෙම ශාක රසායනික ද්රව්ය ඉහළ මේද ආහාර පරිභෝජනය කිරීම මගින් ඇති කරන ලද හානිකර ප්රතිඵල සිට යම් ආරක්ෂාවක් ලබා දෙනු ඇත. "

ආබාධිත අයවලුන්ට ද ඉණ

තවත් අධ්යයනය ජනතාවගේ ධමනි ඔවුන් විවිධ ආහාර අනුභව කළ පසු වැඩි රුධිර ප්රවාහ අනුගතවීමට (පුළුල්) dilate හැකි ආකාරය හොඳින් පරීක්ෂණ. එක් එක් ආහාර වේලක් මධ්යධරණී ආහාර වෙනස් අංගයක් අවධාරණය කළේය. ඔලිව් තෙල් පොහොසත් ආහාර වේලක් පසු, dilate කිරීමට ජනතා ධමනි ඇති හැකියාව සැලකිය යුතු හානි විය. (4)

මෙම යයි කියන, මේදය පොහොසත් ආහාර monounsaturated "හොඳ" යථාර්ථයේ දී, උස්, රුධිරයේ මේද සහ රුධිර ප්රවාහ මත මිරිකීම් දමා, එම endothelium (ධමනි ඇතුළත සම) ක්රියාකාරීත්වය දුර්වල කර, වැඩි ලේ ලබාදීමට ධමනි හැකියාව අඩු පටක. පර්යේෂණ මගින් කෙටි කාලීන අභ්යන්තර කාර්යය කිසිදු බාධකයක් දේවල් සාමාන්යයෙන් දිගු කාලීන අවහිර වුනු ධමනි දායක බව පෙන්වා ඇත. දෘශ්යාබාධිත අභ්යන්තර ක්රියාකාරිත්වයට කිසිදු ප්රශ්න එවැනි එළවළු සහ පලතුරු ලෙස මධ්යධරණී ආහාර වෙනත් ප්රදේශවල දී පොහොසත් ආහාර සිදු විය.

"මධ්යධරණී ආහාර වල ප්රයෝජනවත් සංරචක," රොබට් කරුණු ඇතුළත්, කළමනාකාර අධ්යක්ෂ, සහ සගයන් වෛද්ය විශ්ව විද්යාලයේ මේරිලන්ඩ් පාසලේ අවසන්, "එළවළු, පලතුරු, සහ එවැනි විනාකිරි ලෙස එම ව ත්පන්න, සහ ඔමෙගා ඇතුළු ප්රතිඔක්සිකාරක, පොහොසත් ආහාර, ඇති බවක් පෙනී යයි -3 පොහොසත් මාළු ... "මෙම ආහාර, ඔහු තවදුරටත්," ඔලිව් තෙල් ඇතුළු ඉහළ මේද ආහාර, විසින් නිෂ්පාදනය අභ්යන්තර උත්සවයකට සෘජු හානිකරණ යම් ආරක්ෂාවක් සම්පාදනය කරන බව පෙනේ. "

ඔබ පළතුරු සහ හොඳින් මුසුකරලා නොකා කරන්නේ නම්, ඒ නිසා, ඔබ රැකවරණ ලැබී නැහැ. ආරක්ෂකයින් තොර සහ cheeseburgers වැනි ඩිස්ට්රෝයර් පිරී එක් - - ඔබ මේ වන විට නරක ආහාර වේලක් මත ඔලිව් තෙල් වත් කරන්නේ නම් ඔබ වඩාත් නරක අතට බව ආහාර පමණක් සිදු කළ තියෙනවා, ආචාර්ය කරුණු ඇතුළත් පෙන්වා දෙයි.

ආරක්ෂිත නැත

හෘද රෝග ඇමරිකානු විද්යාලයේ සඟරාවක පළ කළ අධ්යයනයකින් ද 24 දෙනෙකු පසුව "ද ඉණ වඩා නරක විය" බව සොයා, ඉහළ කොලෙස්ටරෝල් මට්ටම 12 සෞඛ්ය සම්පන්න සහ 12, ඔලිව් තෙල් පරිභෝජනය. සලාමි-සහ-චීස් ආහාර වේල් වලට පසු ගිල ඔලිව් තෙල් තේ හැඳි පහක් ධමනි ලිහිල් හා පුළුල් කළේ නැත. (5)

මෙම පර්යේෂණ සහ අනෙකුත් දත්ත ඔලිව් තෙල් හදවත ආරක්ෂක නොවේ, ආචාර්ය රොබට් කරුණු ඇතුළත් Pritikin දෘශ්ටිකෝණය පවසා ඇති බවයි. ආචාර්ය කරුණු ඇතුළත්, වසර 30 කට වැඩි කාලයක් තිස්සේ හෘද රෝග අධ්යයනය කර ඇති හෘදයට සවි, ඒ වෙනුවට ඔලිව් තෙල් "මාළු මංගල්යය" සහ ඔමෙගා 3 මේද අම්ල අනෙකුත් ධනවත් ආරංචි මාර්ග ඔහුගේ රෝගීන් උපදෙස්, සහ පලතුරු, එළවළු සැපයිය කෑමට, හා ධාන්ය වර්ග දිනපතා.

සලාද හැකි මත ඔලිව් තෙල් ආහාර වේලක් ආහාර නොවේ.
නිසා එහි ඉතා ඉහළ කැලරි ඝනත්වය, ඕනෑම ආහාර හෝ කෑම වේලක් සඳහා ඔලිව් තෙල් එකතු නාටකාකාර ලෙස එහි කැලරි ඝනත්වය වැඩි වනු ඇත.
240 කැලරි ඔලිව් තෙල් ඇසුරුම් වල යන්තම් දෙකක් හැදි

බොහෝ මූලිකව, ඔලිව් තෙල්, සියලු තෙල් හා මේද වැනි, කැලරි සංකේන්ද්රිත ප්රභවයකි. රාත්තලක 4,000 කට වැඩි කැලරි සමග, ඔලිව් තෙල් රාත්තලක 1,725 ​​කැලරි ඇති පවා පිරිසිදු ප්රසාදිත සීනි, වඩා ඝන වඩා කැලරි වේ. නිසා එහි ඉතා ඉහළ කැලරි ඝනත්වය, ඕනෑම ආහාර හෝ කෑම වේලක් සඳහා ඔලිව් තෙල් එකතු නාටකාකාර ලෙස එහි කැලරි ඝනත්වය වැඩි වනු ඇත.

තෙල් | පොළොවෙහි බොහෝ කැලරි-ඝන ආහාර

කිහිපයක් අධ්යයන ඇති මේද ප්රමාණය ඉහළ නැංවීම මගින් ආහාර ගැනීමේ ඇති කැලරි ඝනත්වය වැඩි පූර්ණ දැනෙන්නේ, ජනතාව ඔවුන් මේසයෙන් නැඟිට පෙර එක් එක් ආහාර වේලක් දී පරිභෝජනයට නැඹුරු කැලරි කරන ලද මුළු මුදල ෙකොපමණද වැඩි බව පෙන්වා දී ඇත නිසා, මෙය විශාල ප්රශ්නයක් තියෙනවා,.

ඒ නිසා, ඔලිව් තෙල් (හෝ වෙනත් ඕනෑම මේදය) ගොඩක් පානය පහසුවෙන් කෙළින්ම දුප්පත් හදවත සෞඛ්ය අපට මඟ පෙන්වන, බර වැඩිවීම හා තරබාරු බව ඇති විය හැක. බර වැඩිවීම බොහෝ මිනිසුන් ඉන්සියුලින් ප්රතිරෝධය වැඩි සහ සයිෙටොකයින්ස් වැනි ඉහළ කොලෙස්ටරෝල් මට්ටම් හා ට්රයිග්ලිසරයිඩ, මෙන්ම නිදන්ගත දැවිල්ල සමඟ සම්බන්ධ සලකුණු ඉහළ මට්ටම, ඇතුළු හෘද රෝග ප්රවර්ධනය පරිවෘත්තීය වෙනස්කම්, විවිධාකාර කිරීමට යොමු කරයි බැවිනි.

පහළ සීමාව: පර්යේෂණ මිනිසුන් හා මේදය හා කොලෙස්ටරෝල් රුධිර නාලවල ප්රවර්ධනය ඉහළ ආහාර වේලට වෙනත් පි්රමාටේසයන් දෙකම පෙන්වා දී තිබෙනවා. ඊට වෙනස්ව, එවැනි ස්ටැන්ෆර්ඩ් කිරීටක අවදානම් මැදිහත් ව්යාපෘතිය, වන සතුන් හා මිනිසුන් තුළ පර්යේෂණ, සමස්ත මේදය හා කොලෙස්ටරෝල් මට්ටම ඉතා අඩු ආහාර වේලට ධමනි සිහින් වීම වැළැක්වීම නමුත් ඇත්තටම සමරු ඵලකය දීමට පසුබට හා ධමනි සිහින් වීම ආපසු හැරවීමට හැකි පමණක් බව පෙන්නුම් කර ඇත.

"අවාසනාවකට මෙන්, සෞඛ්ය, ආහාර ලෙස ඔලිව් තෙල් ප්රවර්ධනය අය සඳහා, ඔලිව් තෙල් ඇතුළු monounsaturated මේද, ගොඩක් ආහාර වේලට ධමනි සිහින් වීම වැළැක්වීම හෝ ආපසු හැරවීමට හැකි බව පෙන්වා නැත සමාන අධ්යයන ඇත," ආචාර්ය Kenney සාරාංශ.

"ඔලිව් තෙල් කිසිසේත්ම එය ඔබගේ ආහාර වේලට කිරීමට 'යහපත්' හෝ 'සෞඛ්ය සම්පන්න' ඊට අමතරව කරවන, අවම වශයෙන් ලේ ලිපිඩ මත එහි බලපෑම අනුව සංතෘප්ත මේද හා ට්රාන්ස් මේද වඩා අඩු නරක විය හැකිය අතර ඒ නිසා."

අතිශයෝක්තියෙන්: ඔලිව් තෙල් දැවිල්ල ප්රවර්ධනය කරන්නේ නැත.

සත්යය: සියලුම ඉහළ මේද ආහාර වේලට දැවිල්ල ප්රවර්ධනය කිරීම.

ඔලිව් තෙල් පොහොසත් ආහාර ඇතුළු - - ඔවුන් දැවිල්ල වැඩි නිසා අපගේ ධමනි තුවාල හා හෘද රෝග ප්රවර්ධනය හැක මේදය පොහොසත් ආහාර වේල් වලට පසු රුධිරයේ මේදය වැඩි විය.

සහ අධි-මේදය, කැලරි-ඝන ආහාර වේලක්, වසරකට පසු වසරකට පසු ආහාර, ලේ ලිපිඩ අහිතකර වෙනස්කම් මෙන්ම රුධිර ගිනි අවුලුවන ද්රව්ය ඉහල මට්ටමේ සෙතක් බර, ප්රවර්ධනය කරයි.

සැබවින්ම කුතුහලය දනවන දෙයක් ඉහළ මේද ආහාර කැලරි ප්රමාණය සීමා ෙව් සහ බර නැති විට පවා දැවිල්ල වැඩි බව ය. පෝෂණ ඇමරිකානු විද්යාලයේ ජර්නලයේ පළ වූ අධ්යයනයකට දී, මේදය අධික ආහාර විෂයයන් බර අහිමි තිබියදීත් 25% කින් ලේ දී ගිනි අවුලුවන ප්රෝටීන් (එල්.ටී.ටී.ඊ.) මතු කලේය. විෂයයන් අඩු මේද, ඉහළ කාබෝහයිඩ්රේට ආහාර වේලක් මත බර සමාන නැති විට ඊට ප්රතිකූලව, CRP මට්ටම් 43% කින් පහත වැටී ඇත. (6)

ගිනි අවුලුවන දව්ය ඵලකය වර්ධනය ප්රවර්ධනය කිරීම

සාක්ෂි රුධිරයේ ගිනි අවුලුවන ද්රව්ය ඉඩ හෘදයාබාධ අවදානම වැඩි ම එය සමරු ඵලකය වර්ධනය, සමරු ඵලකය විදාරණ, සහ කැටියක් ගොඩනැගීමට, ප්රවර්ධනය තහවුරු සවි කිරීමට අඛණ්ඩව පරිදි, "අපි ඉල්ලා ආරම්භ කිරීමට තියෙනවා: 'පවා, ඕනෑම මේදය ද හෘදයාබාධ හා පිලි දැක්වෙන වළක්වා අනුව ප්රයෝජනවත්, හොඳ මේද ඊනියා? '"ආචාර්ය Kenney පවසයි.

"නිසැකවම, තනි ඉහළ මේද ආහාර angina එක් එක් උසස් මේද ආහාර වේලක් පසු පැය කිහිපයක් බොහෝ විට වඩාත් නරක අතට වන්නේ ඇයි පැහැදිලි විය හැකි, නිසා endothelium කිරීමට උග්ර හානි කොටසක් ලේ ගලන කිසිදු බාධකයක් බව පෙන්වා දී ඇත. විද්යාඥයන් විසින් ඇසිය යුතු වැදගත් ප්රශ්නය ඒ ය: 'කොපමණ ගිනි අවුලුවන හානි කරන ආහාර පාලන මේද ඇති කරන්නේ, සහ, එහි ප්රතිඵලයක් ලෙස, ඔවුන් කොපමණ හෘද රෝග ඇති කරනවා' "?

ලිපිඩ පර්යේෂණ ජර්නලයේ අධ්යයනයකින් කෙන්ටකි විශ්ව විද්යාලයේ පැහැදිලිව ඉහළ මේද ආහාර lipopolysaccharides (ඛඡුී සහ), බැක්ටීරියා සෛල පටල කොටසක් බව විෂ සහිත ද්රව්ය ම සිද්ධ සිට අවශෝෂණය උසස් බව සතුන් පෙන්නුම් කරන ලදී. ඛඡුී සහ ඉහළ මට්ටමේ දැවිල්ල වැඩි කිරීමට ප්රතිශක්තිකරණ සෛල අවුලුවාලීමට නිසා එය භයානක වේ. (7)

Chylomicrons - කොලෙස්ටරෝල් ඉතිරිව සිටින

මෙම පර්යේෂණ ද monounsaturated මේද අම්ලය oleic අම්ලය (ඔලිව් තෙල් 78% oleic අම්ලය මිල) ලේ chylomicrons අනුයුක්තව ඛඡුී සහ තුළ සැලකිය යුතු ලෙස වැඩි ප්රතිඵලයක් බව ඔප්පු කළේය. ද කොලෙස්ටරෝල් ඉතිරිව ලෙස හඳුන්වනු Chylomicrons,, පර්යේෂණ කොලෙස්ටරෝල් පිරුණු සමරු තිළිණ වර්ධනය කිරීමට දායක සොයාගෙන ඇත විශාල, මේදය පොහොසත් ලිපොප්රෝටීන අංශු වේ. (8) තෙල් අධික ආහාර වේලක් පසු, ලේ එය කිරි පැහැයට chylomicrons එසේ පිරී ඇත.

ප්රෝටීන් හෝ, කාබෝහයිඩ්රේට වත් chylomicrons නිෂ්පාදනය වැටීම්. සියලු ස්වාභාවිකව පවතින මේද හා තෙල් අතිමහත් බහුතරය සෑදී ඇත දේ වන මේද අම්ල කරන්න පමණක් දිගු දාම. තවත් ඛඡුී සහ සහ chylomicrons ස්ට්රැත්ක්ලයිඞ්, ග්ලාස්ගෝ විශ්ව විද්යාලයේ පර්යේෂකයන් ලෙස, රුධිරයේ CRP සහ අනෙකුත් ද්රව්ය ගිනි අවුලුවන ඉහළ නැංවීමේ දී ආහාර මේදය අද්විතීය භූමිකාව පැහැදිලි උදව්, සහ එඩින්බරෝ එඩින්බරෝ විශ්වවිද්යාලයේ හැක, සාකච්ඡා කළහ. (9)

හෘද ගැටලු කට ආසන්න තෙරුවන් අවදානම්

ඇත්ත වශයෙන්ම, මෑත අධ්යයනය, කෝපන්හේගන් විශ්ව විද්යාලයේ ආචාර්ය බෝර්ජ් Nordestgaard chylomicrons වැනි භයානක කොලෙස්ටරෝල් ඉතිරිව විය හැකි කෙතරම් පෙන්නුම් කළා. ඔහු සහ සගයන් විද්යාඥයන් ඉතිරි කොලෙස්ටරෝල් nonfasting එක් එක් 1 mmol (38.7mg / dL) වැඩි වූ ක ආසන්න වශයෙන් 3 ගුණයකින් වැඩි අවදානමක් ඇති බව සොයාගෙන 1976 සහ 2010 අතර වැළඳී හෘද රෝග වැළඳීමේ ස්ථාපිත කළ ඩෙන්මාර්කයේ 12,000 කට ආසන්න ජනතාව, අනුගමනය හෘද රෝග වැළඳීමේ අවස්ථාවට. (10)

පහළ සීමාව: "තවත් පර්යේෂණ වඩා හොඳ ආහාර මේදය දැවිල්ල ප්රවර්ධනය සහ හෘද සිදුවීම් අවදානම් වැඩි විය විසින් යාන්ත්රණයක් පහදා කිරීමට අවශ්ය වේ," ආචාර්ය Kenney උපදෙස් දෙයි.

"කෙසේ වෙතත්, එය හෘද රෝග සහ / හෝ 2 වන වර්ගයේ දියවැඩියාව ඇති රෝගීන් සඳහා 20 සිට 35 දක්වා% මේදය හෝ ඊට වැඩි සමග ආහාර වේලට ප්රවර්ධනය ප්රඥාව ප්රශ්න කිරීමට කාලය විය හැකිය. මේදය අධික ආහාර වේලට බොහෝ සෙයින් මේ ශරීරය තුල දෙකම දරුණු හා නිදන්ගත අඩු-ශ්රේණියේ දැවිල්ල වැඩි බවක් පෙනී යයි. එන්ට එන්ට, දැවිල්ල වැඩි හෘද රෝග පමණක් නොව, ඉන්සියුලින් ප්රතිරෝධී හා 2 වන වර්ගයේ දියවැඩියාව පමණක් සම්බන්ධ කොට ඇත. "

අතිශයෝක්තියෙන්: එය polyphenols සහ ශාක sterols පොහොසත් වන නිසා ඔලිව් තෙල්, විශේෂයෙන්ම හෘද සෞඛ්ය සම්පන්න වේ.

සත්යය: සියලුම ශාක ආහාර polyphenols සහ ශාක sterols පොහොසත් වන අතර, බොහෝ (දුර අඩු කැලරි සහිත) වඩා polyphenols සහ ශාක sterols ලබාදීමට ඔලිව් තෙල් කරන්නේ වඩා.

Polyphenols අඩු ඔක්සිකාරක මානසික ආතතිය ඇතුළු වඩා හොඳ හදවත සෞඛ්ය හා බැඳී ඇති බව ප්රතිඔක්සිකාරක, ශාක සංයෝග වේ. ඔක්සිකාරක මානසික ආතතිය ධමනි inflames හා සමරු ඵලකය විදාරණ හා හෘදයාබාධ අවදානම උත්සන්න ලබන කි්රයාවලියක්. පැලෑටි sterols ම සිද්ධ සිට කොලෙස්ටරෝල් අවශෝෂණය මැදිහත් වේ නම් හා අඩු LDL කොලෙස්ටරෝල් උපකාර වන තවත් ශාක රසායනික වේ.

ඔබ ඔබේ polyphenols සහ ශාක sterols සඳහා ඔලිව් තෙල් මත රඳා නම්, ඔබට මෙම ශාක රසායනික ද්රව්ය වල යහපත් ප්රමාණය ලබා ගැනීමට තවත් බොහෝ කැලරි කන්න තියෙනවා, සහ කැලරි ගොඩක් කන සමග, දේ ඇමරිකානුවන් ය: එහෙත් ප්රශ්නය තරබාරු බව අපගේ වසංගත අනුපාත, අවශ්ය නැහැ.

ඔලිව් තෙල් ඒ හුදු tablespoon polyphenols / පැල sterols හුදු 30mg සඳහා විශාල 120 කැලරි කරවයි. ඊට ප්රතිකූලව, කොළ පැහැති කොළ සලාද කොළ පමණක් 11 කැලරි polyphenols / පැල sterols එකම ප්රමාණය ගැන ඔබ ලැබෙනවා.

ඔලිව් තෙල් පෝෂණ සටහන
කොළ පැහැති කොළ හා සලාද කොළ ඔලිව් තෙල් සිට කැලරි සංඛ්යාව සමාන දී පෝෂ්ය පදාර්ථ සංසන්දනය ඔලිව් තෙල් පෝෂණ සටහන.
ඒ නිසා තවත් බොහෝ. කොළ පැහැති කොළ හා සලාද කොළ ඔලිව් තෙල් සිට කැලරි සංඛ්යාව සමාන දී පෝෂ්ය පදාර්ථ සංසන්දනය වගුවක් විවෘත කිරීමට මෙතැන ක්ලික් කරන්න. මතක තබා ගන්න, පසුගිය දශක කිහිපය පුරා පර්යේෂණ දේ කඳු අපට පවසා තිබේ. එසේ මත විටමින්, ඛණිජ ලවණ, තන්තු, polyphenols, බීටා කැරොටින්, සහ - නිරතුරුවම, සෞඛ්ය සම්පන්න, තවදුරටත්, රෝග-නිදහස් ජීවිත සමඟ සම්බන්ධ වූ ආහාර පෝෂ්ය පදාර්ථ, සියලු වර්ගවල පොහොසත් ආහාර වේ. ඔව්, කොළ හරිත වැනි ආහාර වර්ග යි. ඔලිව් තෙල්, හා සැසඳීමේදී, බිංදු රාශියක් දක්වා tallies.

මේක මතක තියාගන්න: ඔයා කාර් සඳහා සාප්පු ආහාර සඳහා වෙළඳසැල් මාර්ගය. පලතුරු, එළවළු, ධාන්ය වර්ග හා මුළු වැනි පූර්ණ පටවනු ආකෘති ලබා ගත හැකි නම්, ඇයි හෙලුවැලි (පෝෂක-දුප්පත්) ආදර්ශ ලබා? ඔබ පානය කරන කැලරි අනුව ගෙවන්නම් මිල, දුර, බොහෝ දුරට අඩු වේ.

අතිශයෝක්තියෙන්: ඔලිව් තෙල් ඔබගේ "නරක" LDL කොලෙස්ටරෝල් අඩු වනු ඇත.

සත්යය: ඔලිව් තෙල්, හා ම, LDL කොලෙස්ටරෝල් අඩු නැත.

ජනයා හෝ සතුන් ඔලිව් තෙල් භාවිතා කිරීමට ආරම්භ පසු ඔවුන්ගේ LDL නරක කොලෙස්ටරෝල් මට්ටම පහත හෙලන බව පෙන්වීමට කෙරුනු විට සෑම අධ්යයනය දී, බොහෝ විට විෂයයන් බටර්, පොල් තෙල්, හෝ රෝගීන් නොසිතූ වැනි මේද සංතෘප්ත, අනෙකුත් ආහාර මේද වෙනුවට ඔලිව් තෙල් භාවිත කළා. හොඳයි, ඇත්තෙන්ම LDL කොලෙස්ටරෝල් ඔලිව් තෙල් බටර් වෙනුවට විට අඩු වනු ඇත. බටර් ඉවත් කර ඇත විට ආහාර වේලට සංතෘප්ත මේදය සහ / හෝ කොලෙස්ටරෝල් මුළු මුදල පෙනුමැති ගනී.

එහෙත් කාරනය වන්නේ: ඔබ බෝංචි (කැලරි සඳහා කැලරි) සමග ඔබගේ ආහාර වේලට ඔලීව තෙල් වෙනුවට නම්, ඔබේ ඔලිව් තෙල්-පොහොසත් ආහාර ඔබේ බෝංචි-පොහොසත් ආහාර වඩා සැලකිය යුතු තරම් ඉහල LDL කොලෙස්ටරෝල් මට්ටම නිෂ්පාදනය අවසන් වනු ඇත. බව ඔලිව් තෙල් LDL කොලෙස්ටරෝල් මතු අදහස් වන්නේ කුමක්ද? හොඳයි, ඔව්, බෝංචි සාපේක්ෂව, නමුත් එය බටර් සාපේක්ෂව LDL කොලෙස්ටරෝල් අඩු කරයි.

මහා තාපන යනු: එය, බටර්, Crisco දව, හෝ පොල් තෙල් වෙනුවට විට LDL කොලෙස්ටරෝල් මට්ටම පහත හෙලීම බව ආහාර වේලක් සඳහා ඔලිව් තෙල් එකතු නොවේ. ඒ වෙනුවට, එය ධමනි-ගොඩගැසී මේද හා LDL කොලෙස්ටරෝල්-කිරීමේ සංතෘප්ත මේද, ට්රාන්ස් මේද, සහ / හෝ කොලෙස්ටරෝල් ඇති අඩු වේ.

ඒ ආහාර හා ඖෂධ පරිපාලන රාජ්යයන් විසින් අවසර හරියටම නිල සෞඛ්ය ප්රකාශය වේ. මෙන්න කියා ගේ නිශ්චිත වචන (අපි ප්රධාන වචන අවධාරණය තියෙනවා) වේ:

"සමාගම සහ බැලුවේද නැත විද්යාත්මක සාක්ෂි දිනපතා ඔලිව් තෙල් ගැන 2 හැදි (23 ග්රෑම්) කන ඔලිව් තෙල් දී monounsaturated මේදය නිසා හෘද රෝග වැළඳීමේ අවදානම අඩු කර ගත හැක. මෙය විය හැකි ප්රතිලාභ සාක්ෂාත් කර ගැනීම සඳහා, ඔලිව් තෙල් ඔබ දවසේ දී කන්න කැලරි මුළු සංඛ්යාව වැඩි සංතෘප්ත මේදය ඊට සමාන මුදලක් වෙනුවට කර ගැනීමට ය. "

අතර FDA තෙල් බටර් වෙනුවට ආචාර්ය Kenney "නැත ඒත්තු ඇත පෙන්වා දෙයි", නමුත් එය ද මෙම වැඩි දියුණු කිරීම හෝ හෘද රෝග වැළඳීමේ අවදානම අවම නොහැකි විය හැකි බව පිළිගනී "සාමාන්යයෙන්, ලේ ලිපිඩ වැඩි දියුණු බව පෙන්වා දත්ත සමග එකඟ බව පෙනේ එම වඩා හොඳ පෙනුමක් ලේ ලිපිඩ අවශ්යයෙන්ම ගොඩක් අඩු රුධිර නාලවල හෝ ඊට වඩා අඩු හෘදයාබාධ සඳහා ඒ මේ කාලය වන විට සාක්ෂි. "

අවාසනාවකට මෙන්, නමුත්, අප සාමාන්යයෙන් මාධ්ය අසා ඔලිව් තෙල් බෝතල් දකින පමණක් වචන, "සිත සෞඛ්ය සම්පන්න." Gone අතර FDA ගේ බොහෝ සුදුසුකම් වේ. ගිහින් යථාර්ථයේ දී, සත්යය.

අතිශයෝක්තියෙන්: මධ්යධරනී ආහාර හෘද-සෞඛ්ය සම්පන්න ආහාර වේලක් වන අතර, එය ඔලිව් තෙල් පොහොසත් නැහැ, ඉතින් ඔලිව් තෙල් හදවත සෞඛ්ය සම්පන්න සහ දීර්ඝ ආයු ගැනීමට යතුර විය යුතුය.

සත්යය: දිගම ආයු කාලය සහ අවම වශයෙන් හෘද රෝග පොළොව මත ජනතාව ඔලිව් තෙල් හෝ වෙනත් ඕනෑම මේදය පොහොසත් ආහාර වේලට කන්නේ නෑ. ඔවුන් එළවළු, පලතුරු, ධාන්ය වර්ග, සහ බෝංචි වැනි මුළු, ස්වාභාවික ආහාර පොහොසත් ආහාර වේලක් අනුභව කරන්න.

ඔව්, 1950 දී Ancel යතුරු සහ සෙසු විද්යාඥයන්, විශේෂයෙන් ක්රීට් දූපතට මධ්යධරණී ජීවත්වන ජනතාවට, කෙට්ටු හා හෘද රෝග-නිදහස් වූ බව නිරීක්ෂණය කරන ලදී. සහ සත්ය, ඔවුන්ගේ ආහාර ඔලිව් තෙල් සමන්විත, නමුත් එය ද, පලතුරු, එළවළු, පැලෑටි සහ කුළු බඩු, රළු, මුළු ධාන්ය පාන්, බෝංචි, සහ මාළු වැහැලා තිබුණා. ඔවුන් බොහෝ විට ගොනෙකු සහ නගුලට පිටුපස නවයක් සැතපුම් දිනපතා ගමන්.

හා මධ්යධරණී මුහුද පුරා - - එහෙත් බොහෝ ක්රීට් මත වෙනස් වී එතැන් සිට. ඔවුන්ගේ ශාරීරික ක්රියාකාරකම් කර ඇති පරිදි අද, ක්රීට් ජනතාව තවමත් ඔලිව් තෙල් ගොඩක් කන්න, නමුත් මුළු, ස්වාභාවික ආහාර ඔවුන්ගේ බඳවා මාර්ගය වසා ගොස් තිබේ. මේ මොහොතේ දිවයින, නව ආහාර ද්රව්යය මස්, චීස්, රූපවාහිනිය, සහ අන්තර්ජාලයේ ඇත. අද, ක්රීට් ගේ වැඩිහිටි ජනගහනයෙන් 60% කට වඩා - සහ එහි දරුවන් සැසදීමේදී 50% ක් - වැඩි කමට ඇත.

හා රෝග වලින් බේරා ඔලීව තෙල් වලින් පොහොසත් ආහාර පවත්වා ඇත? කොහෙත්ම නැහැ. මෑත කාලයේ දී, හෘද රෝග, දියවැඩියාව, අධි රුධිර පීඩනය සහ පොලී අනුපාතික රොකට් වේගයෙන්.

ඔලිව් තෙල් | මෙයට මැජික් බුලට්

මෙහි ඇති අවස්ථාවක ඔලිව් තෙල් 1950 දී එසේ සෞඛ්ය සම්පන්න මධ්යධරණී ඔස්සේ ජනතාව කළ මැජික් උණ්ඩයක් නොවන බව ය. ඔලිව් තෙල් එහිදී වැඩි මේද, ඇත්ත වශයෙන්ම, එක්සත් ජනපදය හෝ උතුරු යුරෝපයේ සිටි අයට වඩා මධ්යධරණී ජනගහනය සෞඛ්ය සම්පන්න බවට පත් වූ බව, පළතුරු, එළවළු, ධාන්ය වර්ග, සහ ව්යායාම ඕන තරම් වැනි මධ්යධරණී ආහාර වෙනත් ලක්ෂණ, සඳහා, හුදෙක් bellweather, හෝ මාකර් විය සත්ත්ව නිෂ්පාදන පරිභෝජනය කරන ලදී.

ඒ තව තවත් පර්යේෂණ සොයා ගැනීම මොකක්ද.

විශාලතම සෞඛ්ය ප්රතිලාභ ඔලිව් තෙල් සිට නැත

උදාහරණයක් ලෙස, විශාල ග්රීක EPIC අධ්යයනය මධ්යධරණී ආහාර සංරචක බොහෝ ප්රයෝජනවත් වූ අතර ඔලිව් තෙල් වැනි monounsaturated මේද තරු නොවන බව සොයා වන පරීක්ෂණ. (11) 8.5 වසර 23.349 ජනතාව පසුව, විද්යාඥයන් මධ්යධරනී ආහාර සිට යහපත පමණක් 11% ක සංතෘප්ත මේද කිරීමට monounsaturated ඉහළ අනුපාතය සිට පැමිණි බව පෙන්නුම් සහ monounsaturated මේද සියලු ඔලිව් තෙල් නැත. විශාලතම සෞඛ්ය ප්රතිලාභ ඉහළ එළවළු බඳවා, අඩු මස් බඳවා, සහ මධ්යස්ථ මත්පැන් පානය ආවා.

එසේම, වෛද්ය නව එංගලන්තය ජර්නල් හි අධ්යයනය, විද්යාඥයන් වසර ග්රීසියේ 22.043 වැඩිහිටියන් ආහාරවේල හා සෞඛ්ය ගියහ. සාම්ප්රදායික මධ්යධරණී ආහාර වේලට (12) ලනෙය බලාගාරය ආහාර (පලතුරු, එළවළු, මුළු ධාන්ය ධාන්ය වර්ග, ඇට වර්ග, සහ රනිල කුලයට අයත් බෝග) වැහැලා ඇතුළු ආහාර ප්රධාන අංශවල සංස්ථාපනය කරන 10-පරිමානයක්, ඔලිව් තෙල් විසින් තක්සේරු කරන ලදී මාළු සහ කුකුල් මේදය, සහ අඩු-කිරීමට මධ්යස්ථ ප්රමාණයක් ප්රධාන මූලාශ්රය ලෙස.

මධ්යධරනී ආහාර උසස් පිළිපැදීම් ඔලිව් තෙල් ම විය, සැලකිය යුතු මට්ටමකින් අඩු මරණය අනුපාතය හා සම්බන්ධ වුවද "මරණ පමණක් කුඩා හා nonsignificant අඩු සමග සම්බන්ධ," හාවඩ් වෛද්ය විද්යාලයේ වෛද්ය ෆ්රෑන්ක් බී හූ අධ්යයනය කැටුව කතුවැකියක් මෙසේ ලිවීය. (13)

ඒ නිසා මෙකල සමග ඔලිව් තෙල් විපාක නැහැ, බොස්ටන් Tuft විශ්ව විද්යාලයේ පරමාදර්ශී මත මානව පෝෂණ පර්යේෂණ මධ්යස්ථානයේ ආචාර්ය ඇලිස් Lichtenstein, ජාතියේ ඉහළ පෝෂණ විද්යාඥයන් එක් එකඟ විය. ග්රීක වැඩිහිටියන් මෙම අධ්යයනය ගැන සම්මුඛ සාකච්ඡා කීපයක් දී, ඇය ඇමරිකානුවන් ලබා ඇති ප්රධාන පණිවිඩය පමණක් තම ඔලිව් හෝ කැනෝලා තෙල් පරිභෝජනය වැඩි කිරීමට නම් ඔවුන් තම කැලරි වැඩි වනු ඇත හා ඔවුන් දැනටමත් බොහෝ කැලරි ලබා ඇති නිසා, ඒ අවාසනාවන්ත, "යි ඔහු පවසයි.

"මොන ඇමරිකානුවන් කළ යුතු සංතෘප්ත මේදය පොහොසත් පලතුරු, එළවළු, සහ රනිල කුලයට අයත් බෝග කන්න, අඩු ආහාර වේ."

100 සඳහා ජීවත් අයුරු

ඇත්ත වශයෙන්ම, බොහෝ 100 ශක්තිමත් කාලයක් ජීවත් විය හැකි හා ඉන් ඔබ්බට ජනතාව, ඔකිනාවා, ජපානය, පුරවැසියන් පවා ඔලිව් තෙල් පාවිච්චි කරන්නේ නැහැ. ඔවුන් එවැනි Bama, චීන ජනතාව ලෙස සියවස ඉහළ ප්රතිශත සමඟ වෙනත් ප්රජාවන්, මෙන් කෙඳි පොහොසත්, කෙළින්ම සිට-the-පොළොව ආහාර, (14) ගොඩක් කන්න කරන්න; Campodimele, ඉතාලිය; Hunza, පාකිස්තානය, හා Symi, ග්රීසිය. (15)

ඉහත පස් ප්රජාවන් පලතුරු, එළවළු, ධාන්ය වර්ග, බෝංචි ඇට, සහ සත්ව මස් අඩු-කිරීමට මධ්යස්ථ වතාවකට, සාමාන්යයෙන් මුහුදු ආහාර හෝ කෙට්ටු මස් බොනවාද ආහාර වේලට කන්න. එය මෙම පස් දීර්ඝ ආයුෂ ඇති පොදු සාධකය වන අතර, මෙම ආහාර නොව ඔලිව් තෙල් වේ "උණුසුම් තැන්."

අතිශයෝක්තියෙන්: ඔලිව් තෙල් "හොඳ" හා HDL කොලෙස්ටරෝල් මතු කරයි.

සත්යය: ඉහළ HDLs සමග බොහෝ අය ධමනි ආසාදනයට ඇති අතර, අඩු HDLs සමග බොහෝ ඉතා පිරිසිදු ධමනි ඇත.

ඔලිව් තෙල් ", සවරින් සෞඛ්ය සම්පන්න" එක් බලපෑමක්, ඔලීව තෙල් කර්මාන්තය තර්ක කරයි, එය හා HDL කොලෙස්ටරෝල් මට්ටම යහපත් මතු බව ය. එහෙත් උසස් HDL මට්ටම සැමවිටම වඩා හොඳ ධමනි ඉන් අදහස් කරන්නේ නැහැ. මෙම ලිපිය ආරම්භයේ දී සාකච්ඡා වඳුරන් සම්බන්ධව අධ්යයනය මතකද? Monounsaturated මේදය අඩංගු ආහාර පරිභෝජනය වදුරන් පිළිබඳ උසස් HDL මට්ටම සමරු ඵලකය ග්රස්ත, රෝගී ධමනි සංවර්ධනය වැළැක්වීම නැත.

සෑම විටම HDL බොහෝ හැකි අවදානම් කණ්ඩායමක් එක් අගයක් පමණක් වන අතර, එය වඩාත් වැදගත් එකක් නැති බව මතක තබාගන්න. LDL වේ. අවසානයේදී, අපි විශාල පින්තූරය පිළිබඳ අවධානය යොමු කළ යුතුයි - හෘද සෞඛ්යය දායක වන සියලු සංඛ්යා මත.

තව ද, ලොව හෘද රෝග අවම ප්රචණ්ඩත්වයන්, ඔකිනාවා සහ ජපාන අනෙකුත් ග්රාමීය ප්රදේශ වල ජීවත් වූ ජනතාව මෙන්ම, මෙක්සිකෝවේ Tarahumara ඉන්දියානුවන් භුක්ති කරන ජනගහනය, HDL ඉතා අඩු මට්ටම් - මෙම වයස 20 දී.

අනිත් අතට, සමහර ඇමරිකානුවන් වැනි අනෙකුත් ජනතාව, HDL ඉතා ඉහළ මට්ටම් - හා තවමත් අවහිර වුනු ධමනි හා හෘදයාබාධ ඉහළ අනුපාතය.

ප්රතිවිකුණුම් කොලෙස්ටරෝල් ප්රවාහන

එය ධමනි බිත්තියේ ඇතුළු පටක, අතිරික්ත කොලෙස්ටරෝල් අහුලා, සහ බැහැර කිරීම සඳහා අක්මාව, එය නැවත ගෙන ඒම සඳහා විශාල වශයෙන් වගකිව යුතු වන නිසා HDL කොලෙස්ටරෝල් "හොඳ" ලෙස සලකනු ලැබේ. මෙම ක්රියාවලිය පිටුපස කොලෙස්ටරෝල් ප්රවාහන ලෙස හැඳින්වේ. එය ඔබ කුණු (LDL) ශරීරය ඉවත් උපකාර කරන කුණු කසළ ට්රක් ලෙස HDL හිතන්න නම් මතක තබා ගැනීමට පහසු වේ.

මාධ්ය විද්යාව හා HDL මට්ටම අඩු මේද ආහාර ප්රතිචාර අතහැර බව පෙන්වා ඇති නිසා Pritikin වැනි අඩු මේද ආහාර වේලට ගැටලු සහගත වන බවයි බොහෝ කර ඇත. නමුත් විද්යාව ද අඩු මේද ආහාර වේලක් මත ජනතාවගේ HDL අංශු ඉතා ඉතා කාර්යක්ෂමව වැඩ කරමින් සිටින බව (හා මාධ්ය කලාතුරකින් එය පෙන්වා) සොයාගෙන ඇත. (16) එහි බොහෝ කුණු ට්රක් රථ නොහැකි විය හැක, නමුත් බලය සිටින බව එම හොඳින් ඉන්නව ක්රියාත්මක සහ LDL කුණු ඉවත් කර ඇත.

ඊට වෙනස්ව, මිනිසුන් බර වැඩි වූ විට බොහෝ විට දැක කොලෙස්ටරෝල් වල HDL පතන වැඩි atherosclerotic සමරු ඵලකය හා හෘද රෝග සමග සංෙයෝජිත ෙකෙර්. අප කලින් සාකච්ඡා කළ පරිදි, බර ලබා ගැනීමට පහසු ක්රමයක් ඔලිව් තෙල් හා අනෙකුත් මේද එකතු කිරීම මඟින් ඔබගේ ආහාර ගැනීමේ ඇති කැලරි ඝනත්වය වැඩි කිරීමයි.

HDL වල ගුණාත්මය එදිරිව ප්රමාණය

විවේචනාත්මක මොකක්ද එසේ නම්, නියත ඔබේ ලේ වල HDL කොලෙස්ටරෝල් ප්රමාණය නමුත් කෙසේද කාර්යක්ෂමව ඔබ බැහැර කිරීම සඳහා ඔබගේ ධමනිය බිත්ති සහ නැවතත් ඔබේ අක්මාව දක්වා ට්රක් රථ එය අතිරික්ත කොලෙස්ටරෝල් ඉවත් කෙරේ ඇති HDL අංශු නොවේ.

"ඔබ ඉහළ HDL කොලෙස්ටරෝල් මට්ටම ඇති, නමුත් ඔබගේ ආහාර වේලට මේදය ඉතා ඉහළ නිසා එය ආපසු කොලෙස්ටරෝල් ප්රවාහන දී නිසියාකාරව කියාත්මක ෙනොවන නම්, ඒ ඉහළ අංකය ඔබගේ පරිගණක පුහුණු මධ්යස්ථානය වාර්තාව මත, හොඳ පෙනුමක් හැක, නමුත් ධමනි තවමත් ගොඩගැසී කළ හැක" ආචාර්ය Kenney අනතුරු අඟවයි.

අවසානයේදී, අප විසින් ඇසිය යුතු: කුමක්ද අවුරුදු කට පසු ජනතාවට සිදු වන්නේ කුමක්ද? කවුද ඇත්තටම අඩු හෘද රෝග සමග අවසන් වේ? සෑම අධ්යයනය, ග්රාමීය ආසියානුවන් - අඩු HDL මට්ටම සමඟ ඔව්, ජනතාව - ජය. සෑම අවස්ථාවකදීම, ග්රාමීය ආසියානුවන් ඉහළ HDLs සමග ක්රීට්, ග්රීසිය, හා ඉතාලියේ අය, වැනි, ජනගහනය අතරින් සමත්විය.

අතිශයෝක්තියෙන්: නිසැකවම, ඔලිව් තෙල් වැනි monounsaturated මේද සංතෘප්ත මේද වඩා සෞඛ්ය සම්පන්න තෝරාගැනීම්.

සත්යය: සංතෘප්ත මේද සහ හයිඩ්රජනීකෘත වඩා "සෞඛ්ය සම්පන්න" වීම ඔබගේ ආහාර වේලට කිරීමට ඔවුන් තවත් එකතු ඔබ සෞඛ්ය සම්පන්න කරයි බව ඉන් අදහස් කරන්නේ නැහැ.

මිනිස් ශරීරය monounsaturated මේදය හෝ සංතෘප්ත මේදය පොහොසත් තෙල් පරිභෝජනය කිරීමට කිසිදු අත්යවශ්ය සාධකයක් ඇත. එකම මේදය අපේ ශරීරය පරිභෝජනය අත්යවශ්ය සාධකයක් වන බහු අසංතෘප්ත මේද (ඔමෙගා 6 සහ ඔමෙගා 3 දෙකම) වී ඇති බවත්, අපේ කැලරි කට වඩා 2 සිට 4 දක්වා% මේ දෙක බහු අසංතෘප්ත මේද අම්ල සිට පැමිණ අවශ්ය වේ.

ඔලිව් තෙල් ඔමෙගා 3s ඉතා දුප්පත් මූලාශ්රය ද මෙය වේ. ඔබට ප්රමාණවත් ඔමෙගා 3s ලබා ගැනීමට ඔලිව් තෙල් හතක් අවුන්ස බොන්න ඇති කියලා. ඔලිව් තෙල් හත් අවුන්ස 1,800 කැලරි සංතෘප්ත මේදය ග්රෑම් 30 ක් (ඔව්, ඔලිව් තෙල් දක්වා කරවන තෙල ප්රතිශතයක් සංතෘප්ත, සහ ඔලිව් තෙල් අත්යවශ්ය බහු අසංතෘප්ත මේද වඩා සංතෘප්ත මේදය වඩා ඉහල වේ.) වේ

සිත් ගන්නා සුළු, මීට වසර කිහිපයකට පෙර ඇමරිකානු හෘද සංගමය එක් එක් දිනකට අනුභව මුළු කැලරි තවත් 7% කට වඩා සංතෘප්ත මේදය නිර්දේශ බඳවා පහත හෙලා ඇත. ඔලිව් තෙල් 14% සංතෘප්ත මේදය වේ. (සාමාන්ය ඇමරිකානු. 14% ක සංතෘප්ත මේදය සහිත ආහාර පරිභෝජනය) ඒ නිසා ඔබ ඔබේ ආහාර මත ඔලිව් තෙල් ගොඩක් භාවිතා කරන්නේ නම්, එය ට වඩා අඩු 14% සංතෘප්ත මේදය බව, ආහාර ඇති කිරීම අසීරු විය කියලා, ඉන් අදහස් වන්නේ ඔබේ ධමනි වූ AHA නිර්දේශ කරන සංතෘප්ත මේද-සීමාව දෙගුණ කිරීමට ලක් වෙමින් තිබේ.

ඒ නිසා, බටර් වඩා ඔලිව් තෙල් වැදගත් වන්නේ ඇයි? ඔව්. එහෙත් එය ද ම හොඳ? නැත.

සාරාංශගත කරමින් ...

ෙතල් පොළොව මත වඩාත් කැලරි-ඝන ආහාර වේ. අවුන්සයක් සඳහා අවුන්සයක්, තෙල් බටර් හෝ බේකන් වඩා කැලරි සමන්විතය. හෘද රෝග: තෙල් ක විශාල ප්රමාණයක් සමග ආහාර වේලක් අනිවාර්යයෙන් ඇමරිකාවේ # 1 ඝාතකයා ඇතුළු විනාශකාරී රෝග සෑම තරාතිරමකම, සෙතක්, මේදය විශාල ප්රමාණයක් නිෂ්පාදනය කිරීමේ.

දෛනික කැලරි 1000 ක් 1 තේ හැන්දක කිරීමට monounsaturated හෝ බහු අසංතෘප්ත තෙල් වර්ග ඔබේ බඳවා සීමා කිරීමට, ඔබට බර වැඩිනම් බර, විශේෂයෙන්ම නම්, උත්සාහ කරන්න. Spray වඩා තෙල් වත්, ඔබ හට ඉතා අඩු භාවිතා කරන්නම්.

නොවන ප්රධාන අමුද්රව්යයක් ලෙස, නමුත් රස හා ෙකොළ හරිත සහ අනෙකුත් එළවළු වැනි සෞඛ්ය සම්පන්න, ස්වාභාවික ආහාර ඔබේ අගය වැඩි දියුණු කරන බව යොදා ගන්නා රස කාරයක් හෝ කුළුබඩුවක් ලෙස, තෙල් භාවිතා කරන්න.

එසේම එවන් පොල් තෙල්, පාම් තෙල් සහ පාම් තෙල් කර්නලය ලෙස සංතෘප්ත සහ / හෝ ට්රාන්ස් මේද අම්ල, අධිකව සියලු තෙල් ඈත් වෙලයි ඉන්නේ.

1 comments:

  1. මොනවාද පකිස් බූරැවෝ මේ ලියලා තියෙන්නේ? ඉංග්‍රීසි දන්නේ නැත්නම් ඉගෙන ගෙන පරිවර්තනය කරපං. ට්‍රාන්ස්ලේටර් ටූල්ස් වලින් හරියට පරිවර්තනය කරන්න බෑ කියලාවත් උඹ වගේ එකෙක්ට තේරෙන්නේ නැත්තේ උඹ සිංහල දන්නෙත් නෑ. ඉංග්‍රීසි දන්නෙත් නෑ. ලියන්නත් බෑ..කියවන්නත් බෑ.. මොලයක් ඇත්තෙත් නෑ..

    ReplyDelete